söndag 11 januari 2009

Strömming från fångstzon 27


Färsk strömming är väldigt gott, innehåller bra fett och här har den fått en spännande fyllning. Idag lyckades jag få tag på färsk strömming som var fångad i FAO 27 kolla in länken! Det blir viktigare och viktigare att vi ställer krav på fiskleverantörerna så vi förvaltar våra resurser på rätt sätt!


Fyllningen består av ansjovis från Grebbestad, persilja, gul lök och svartpeppar. Inspirationen kommer från årets nationalrätt 1998 av Leif Mannerström. Serverat med ett välvispat potatismos och en krämig crème fraiche sås smaksatt med pepparrot, gräslök och citron.
Passar alldeles utmärkt att bjuda på en lördagskväll med en flaska Chardonnay, svensk mat i världsklass!
Tjohoo! Länge leve den svenska matkulturen!

2 pers
8 st strömmingsfiléer (klipp bort ryggfenan)
2 msk finhackad persilja
4 st finhackade ansjovisfiléer från Grebbestad
1/2 finhackad gul lök
svartpeppar
Blanda alla ingredienser och fyll strömmingsfiléerna med röran. Panera i grovt rågmjöl och stek i smör (gärna hemkärnat, se recept).
Sås
1/2 dl finhackad gräslök
1/2 citron , saften
1/4 finhackad gul lök
spad från ansjovisfiléerna
1 dl crème fraiche
1-2 tsk finriven pepparrot
lite vatten från potatiskoket
svartpeppar och eventuellt salt
Svetta löken i lite smör, tillsätt spadet och pressa i citronsaften. Låt koka upp och tillsätt crème fraichen. Smaksätt med riven pepparrot, gräslök, svartpeppar och eventuellt salt. Servera med hemgjort potatismos och en klyfta citron.

1 kommentar:

Steffo sa...

Hej Johan!!

Jag har en liten fundering och fråga.
Är det inte så att strömming som paserar Kalmar sund blir sill? Tack för en bra och inspererande blogg!

Love you
Steffo