tisdag 13 januari 2009

Asiatisk vuxenketchup


Nu för tiden finns det nästan alltid två olika sorters ketchup i de svenska hemmen. Den ena är Svensk tomatketchup, den andra är Asiatisk vuxenketchup, sweet chili. Båda har samma funktion, höja sötman i våra maträtter. Tyvärr blir vi mer å mer söta i våra smaker i Sverige (eftersom vi konsumerar mer å mer sötsaker och därmed höjer vår tröskel för sötma), dvs vi är inte nöjda med sötman i våra maträtter , vi vill helt enkelt ha en sötare smakbild. Ofta kan man höra "ska du ha ketchup på de där" , kanske till maträtter där den inte alls passar in, men man vill gärna ha en balans av sötman, därför tar man till ketchupen. Samma funktion har sweet chilisåsen, med den skillnaden att den är mer legal tillsammans med mat. Båda "bedövar" i stort sett allt annat på tallriken. Som ni säkert märker är jag hyfsat emot användandet av ketchup/swett chili som bordskrydda, däremot finns det tillfällen då man kan använda dessa som ingredienser i en maträtt. Därför ska ni få ett recept på himmagjord sweet chili, prova gärna! Det är alltid roligare att skapa något själv, än att köpa färdigt!
Ca 6 dl Sweet chili
5 st röd chili. spansk mild, finhackad
2 klyftor vitlök, pressade
1 bit ingefära
1 msk rapsolja
2 dl syltsocker
1/2 dl ättika
3,5 dl vatten
0,5 msk finhackad persilja
"Svetta" chili, vitlök och ingefära i rapsoljan ca 1 min. Tillsätt socker, vatten och ättika. Låt sjuda ca 8 min. Smaka av med lite salt. Testa konsistensen på en kyld tallrik, är den för tjock späd med vatten. Förvara i glasflaska eller glasburk.



Inga kommentarer: