måndag 26 januari 2009

Scampi med dill & chili


Hittade riktigt fina frysta scampi idag! Gjorde en liten crossover med klassiskt asiatiska smaker och svensk dill! Använde fisksås som sälta och smakhöjare. Fisksås är ju i grund och botten en salt sås av jäst fisk och jästen hjälper till att höja smaken i hela rätten. Tillverkas av färsk anjovis som saltas och lagras i stora kärl. Anjovisen fermenteras i mer än tolv månader. Såsen separeras, filtreras, och fylls på flaska. Fisksås är rik på nödvändiga salter och mineraler. Fisksåsen innehåller mer än tio olika mineraler och är rik på vitamin B12. Vi kan kalla det för Thaisalt!
Scampigryta blev ganska het men i det här fallet funkar riset som en perfekt neutralisator.
2 pers
10 st scampi
1 röd chili
1 finstrimlad gul lök
2 klyftor vitlök, riven
1,5 dl crème fraiche
3 msk vatten
1 msk kycklingfond Touch of Taste
1 tsk asiatisk fisksås
1 näve färsk dill, grovriven från stjälken
svartpeppar
Fräs gul lök och chili i rapsolja. Tillsätt scampin (som är rensad från "strängen") och låt dom fräsa med ett par minuter. Tillsätt cf, vatten och fonden , låt koka ihop. Smaka av med fisksåsen, vitlök och svartpeppar. Blanda ner dillen precis innan servering och pressa lite färsk lime över rätten. Servera med jasminris. Superenkelt!

Inga kommentarer: