tisdag 20 januari 2009

Pomodoro! Basilico!

Världens godaste tomatsås med rostad vitlök och färsk basilika. Superenkel väldigt användbar tomatsås. Idag använde vi den till köttbullarna. Nystekta köttbullar som sakta får brässera några minuter i tomatsåsen blir grymt gott! Servera med nykokt pasta och hyvlad parmesan, MOLTO BUONO! Har man tur kan faktiskt även fabriksköttbullarna smaka ok i denna sås.

Viktigt är att man mixar i basilikan precis innan såsen serveras eftersom basilikan är värmekänslig och kan tappa i smak om den tex. kokas med i såsen för länge.

Använd såsen som bas i köttfärssås, kycklinggrytor, ugnsbakad fisk m.m. Överbliven sås kan man förvara i kyl relativt länge, förvara i glasburk med tätslutande lock.

Salsa di Pomodoro
1 brk konserverade cocktailtomater
1,5 dl vatten
1 dl vitt vin
3 st vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
2 msk strösocker
3 msk kycklingfond Touch of Taste
1 kruka basilika
Rosta grovt hackad vitlök i rapsoljan ett par minuter. Tillsätt stjälkarna från krukbasilikan, vitt vin, vatten, fonden, strösocker och tomaterna. Låt koka på medelvärme ca 5-10 min, smaka av med nymald svartpeppar lite salt och mixa sedan i basilikabladen med en stavmixer till en hyfsat slät sås.






1 kommentar:

Unknown sa...

ser förbaskat gott! kommer att laga i kväll, keep it simple! Not stupid, länge leve tomaten....... PeO