fredag 16 januari 2009

Bättre än filé!


Har idag stekt en kotlettrad med ben till 55 grader i innertemperatur, kryddad med chili, lime och vitlök. Det slår vilken dyr filé som helst alla dagar i veckan!!! Köp en termometer och börja hålla koll på tempen när ni steker ert kött eller er fisk. 55 grader på fläskkött kanske känns lite för lite, men tro mig lite rosa fläskkött har aldrig skadat. Tyvärr har alltför mycket skräckpropaganda om olika bacillusker fått oss att översteka och stressa köttbitarna i ugnen vilket resulterar i torrt och tråkigt resultat. Behandla köttråvaran med respekt, man behöver inte döda köttet två gånger.Vill man prova att helsteka denna köttbit på grillen funkar det finfint. Då får man dessutom en lätt rökt smak på köttet, detta funkar endast med indirekt grillning, sk barbeque. Till detta fantastiska kött serverade jag en ekologisk svamprisotto gjord på shitake, champinjoner och ostronskivling. Receptet hittar ni nedan.

Svamprisotto ca 4 pers
2 dl arborioris , ekologiskt
1 dl vitt vin, ekologiskt
2 st finhackad schalottenlök, ekologisk
3 msk Kantarellfond Touch of Taste
ca 5 dl vatten
75 g riven parmesan, ekologisk
300 g blandad stekt svamp (champinjon, shitake, ostronskivling)
Svetta riset och löken i lite rapsolja. Koka upp vattnet, fonden och vinet. Tillsätt i omgångar i riset, låt buljongen sjuda in mellan omgångarna. Avsluta med parmesan och grovmalen svartpeppar precis innan servering. Total koktid ca 20 min.





1 kommentar:

annamaria sa...

Fina bilder du har. Konstigt en kille med samma namn som du bodde i den by jag växte upp....