fredag 9 januari 2009

Kärnat smör!

Ett litet skönt trick så här på fredagseftermiddagen, kärnat smör! Prova gärna detta, väldigt enkelt och man känner sig riktigt duktig efteråt. Det är väl sisådär ett par miljoner år sedan man kärnade sitt eget smör så det börjar bli dags att ta fram den vardagsysslan igen. Salta eller smaksätt efter humör, bara tanken på att du gjort smöret själv kommer göra att det smakar fantastiskt! Tänk er, mina nybakta frukostbullar med hemkärnat smör och hemkokt citrusmarmelad, GÖTT som fan! Undra om jag ska försöka mig på att göra en prästost........

Till ca 250 g smör
5 dl vispgrädde Ekologisk
5 msk turkisk yoghurt
Flingsalt

Vispa grädde och yoghurt i maskin (funkar också med elvisp) ca 10 min på full fart. Det ska se ut som finkornig keso när det är klart. Smaksätt med flingsalt och vispa ca 30 sek till. Häng av smöret i en silduk eller handuk (som inte doftar tvättmedel) och pressa ut kärnmjölken. Förvara i en burk eller i smörpapper, kylt. Använd på nybakt bröd eller i matlagning.

Inga kommentarer: