torsdag 8 januari 2009

Gruyèregratinerad löksoppa


En klassisk löksoppa sitter aldrig fel, särskilt om den är gratinerad med en god Gruyère och färskt bröd. Som svensk kock får man ibland erkänna att de franska köket lyckats med en del franska klassiker, löksoppan är en. Grodor, sniglar och andra ytterligheter kan vara trevligt om man är utav fransk härkomst, själv avstår jag gärna mina favoritdjur från barndomen....

Att gratinera löksoppan i en god ost och färskt bröd tar soppan till en ny nivå där det lättrostade brödet och den gratinerade smälta osten passar perfekt! Gratinera soppan med ugnsluckan öppen och fullt tryck på grillelementet!


Löksoppa 2-3 port
4 st gula lökar
4 st schalottenlökar
1 st rödlök
1 st vitlöksklyfta
5 kvistar färsk timjan
7 dl vatten
4 msk Kalvfond Touch of Taste
1 msk ättikssprit 12 %
1,5 dl grovriven ost typ Gruyère
2 skivor lantbröd i grova bitar
1/2 dl finhackad persilja
salt & grovmalen svartpeppar

Skala och strimla löken, fräs i lite olivolja/smör tills löken känns mjuk. Tillsätt vatten, fond och färsk timjan. Låt sjuda ca 5-10 min, smaksätt med ättikssprit, salt & svartpeppar. Plocka ur de hela timjanskvistarna, häll upp soppan i en tallrik och fördela de grovrivna brödet och osten ovanpå soppan. Gratinera i ugn högst upp med grillelementet på fullt ös. Avsluta med att strössla finhackad persilja över soppan innan servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det låter bra! Skriv upp det i din kalender, "Hjälp Emma, 09/12/31"
Men vad mer sätter man fyr på än Creme Catalana?