lördag 20 december 2008

På begäran: Crèma Catalana!


Crèma Catalana Por Favor!

Lasse, din önskning gick i uppfyllelse! Här kommer ett supersäkert recept på Crème Catalana. Som ni kanske vet så har Spanjorerna & grodätarna tvista länge om vem som gör bäst "vaniljkräm" och framförallt vems idé det var från början. Jag som svensk vet att båda har sin charm, den största skillnaden är att en Crème Catalana inte bakas i ugn och får därför en något krämigare konsistens än en Crème Brûlé. Båda "bränns" med socker, däremot smaksätts Crème Catalana ofta med kanel & citrus (kan skilja sig något i regionen), medans brûlé-orginalet endast är smaksatt med vanilj. För att gör det hela ännu lite mer komplicerat kan vi blanda in Crème Caramel i leken....Denna anrättning har en kompis i Sverige som vi kallar bryllépudding, observera att den har inget med Crème Brûlé att göra. Denna skapelse bakas med ett bränt socker i botten av formen,därefter fyller man på med en äggsmet smaksatt med vanilj och apelsin. Puddingen bakas i vattenbad, vid servering vänder man härligheten upp&ner. Återkommer kanske med ett recept vid ett senare tilfälle. Lycka till med er Crème Catalana!

Crèma Catalana 4 pers
2 dl grädde 40%
2 dl lågpastoriserad mjölk ca 3%
1 kanelstång
1 apelsin, finrivet skal
1/2 citron, finrivet skal
1 msk vaniljsocker med äkta vanilj, eller 1 vaniljstång
4 st äggulor, frigående höns!
1 msk majsstärkelse
1-1,5 dl strösocker
råsocker till karamell
Koka upp ca 3 dl av grädd/mjölken tillsammans med kanelstången. Vispa ihop äggulor, strösocker,vaniljsocker, majsstärkelsen, zest från apelsin, citron samt resterande grädd/mjölk.Obs, vispa ej in för mycket luft!Häll över den varma grädd/mjölken över äggsmeten under omrörning. Häll tillbaks smeten i kastrullen och låt smeten "sjuda" upp till ca 85 grader under omrörning. Var försiktig så att smeten inte kokar. Ta av smeten från värmen och vispa kall i vattenbad. Häll upp i portionsformar och ställ in i kylen ca 8-10 tim. Crèmen skall vara riktigt kall innan den serveras. Bränn av med rårörsocker. Det viktigaste i hela proceduren är att äggulor och majsstärkelsen får "gå färdigt" innan man tar av smeten från plattan, annars kan man lätt känna en liten mjölighet från majsstärkelsen.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Äntligen, har letat som en tok efter det Creme Catalana.

En fråga: Visst kan man äta ananas till detta recept?

Jag åt Creme Catalana (färdiggjort julpresent) en gång, tillsammans med ananas och det var himmelskt gott. Tänkte göra det till Nyårsfesten.

Tacksam för svar på min blogg. Svara fortast. Emma

Anonym sa...

Tack så jättemycket för ditt snabba svar.
Ingen honungsgarnering alltså?

Nej, det överlåter jag nog åt proffsen ;))
De kommer att bli imponerade över att jag lyckas göra något annat än min standardrätt: kladdkaka.
Är dessutom oerhört klantig, lyckas alltid krångla till det och bli skadad. Skulle säkert sätta eld på huset. Alltså säkrast att skippa eldnumret.

Jag ska hålla utkik på din blogg efter intressanta recept.
//Emma

Anonym sa...

Frigående höns? Blir det verkligen någon skillnad.
Svara gärna på min blogg.
//Emma

Anonym sa...

Ägg från frigående höns smakar mer, ser bättre ut (gulare gula) och framförallt mår hönan mycket bättre! Inga stressade hönor här inte....

//Johan

Anonym sa...

Hej, jag har två invändningar till ditt supersäkra recept Crema Catalana:
1. Hur mycket socker skall det vara i smeten?? Du nämner bara sockret till karamelliseringen, men du skriver ändå i receptet att blanda in socker.
2. 85 grader??? Då har smeten stelnat för länge sedan, min började tjockna vi knappt 70...
hälsn.
Walle

Johan sa...

Invändning 1:
Litet radbrytningsfel med sockret....har fixat nu.
Invändning 2:
85 grader har jag satt för att koka ur maizenan ordentligt. Annars har du helt rätt att gulan stannar tidigare. Vitan stannar vid ca 55-60 grader och gulan vid ca 65 grader.

Anonym sa...

Tack för receptet. En liten pekpinne bara..Det heter Crema Catalana.
MVH Anna. Sambo med en Catalan

Creme Brulee sa...

Måste man verkligen ha maizena i?

Unknown sa...

Nix, du behöver inte majsstärkelsen. Däremot så hjälper den dig. Dvs äggulan klarar något högre temperatur. //Johan