torsdag 18 december 2008

Brända mandlar!


Jaha, då var det dags att ta tag i mitt mandelprojekt....Första receptet ut är brända mandlar med smak av kanel & kardemumma. Alla har ni väl köpt brända mandlar i någon rullande kopparkittel på stan, tyvärr har inte alltid dessa personer koll på vad dom gör. Ofta får man en mandel med alldeles för stort sockerskal och svampigt innehåll! Brända mandlar för mig, är en mandel med knäckigt sockerskal och innanför skalet en krispig mandel. Hyfsat svårt att få rätt temperatur på sockret, och rätt grad av rostning på mandeln, men slutresultatet är värt att kämpa för. Receptet som jag levererar idag är enkelt, se bara till att inte bränna er på sockret, det är jäv.... varmt! Efter att ni har karamelliserat mandeln skall den rullas i florsocker.
450 g socker
1,5 dl vatten
450 g mandel med skal
2 tsk flingsalt
3 tsk kanel
1 tsk kardemumma

Lägg ingredienserna (utom kanel,kardemumma) i en kastrull, gärna bredbottnad.
Koka tills vattnet kokat bort och sockret kristalliserats (sockret dör).Rör om då och då.
Fortsätt att värma på svag värme tills sockret börjar smälta igen och skiftar till en brunare färgnyans, men bara så länge att det fortfarande ligger kvar som klumpar runt mandlarna. Rör regelbundet och tillsätt kryddorna.
Lägg över mandlarna på en bricka (som tål värme).Skilj mandlarna från varandra med en gaffel, medan de svalnar. Rulla i florsocker. Klart!

1 kommentar:

Alfred & Hilding sa...

...det var därför du luktade kaka...